Terug

Eind augustus 2021 werden we gecontacteerd door Jeffrey De Weyer met de vraag of Roosdaal eigen streekproducten heeft. Jeffrey werkt als chocolatier bij Belcolade in Erembodegem en speelt met het idee om een chocoladen streekproduct te maken voor Roosdaal. Hij komt in november immers wonen in de nieuwe wijk in de Driebek op Kattem.

Na een kort gesprek is hij er snel van overtuigd om een lokaal product te maken voor Kattem. De molen van Kattem zou het onderwerp worden.

In 2022 is 250 jaar geleden dat de molen werd gebouwd en 175 jaar geleden dat hij werd verplaatst naar het hoogste punt van Kattem. De molen van Kattem werd in 1772 gebouwd in de hof van het huis van de landmeter in de Herststraat op de hoek met het Hazeveld. Het was een houten korenwindmolen en de beste molen van de streek. In de lente van 1847 werd de molen verhuisd naar de zavelputten - het hoogste punt van Kattem in de Keistraat. Deze verhuis duurde 8 weken en gebeurde door de molenaar Petrus Franciscus Menschaert. Vier boerenpaarden en een paar kloeke Kattemse mannen trokken de molen over ronde balken naar zijn eindbestemming aan de zavelput. Dit spektakel bracht veel kijklustigen naar Kattem, zelfs uit Engeland, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Hier draaide de molen tot 1937.

De Engelse soldaten beschoten in 1940 de molen vanuit Okegem om deze onbruikbare te maken voor de Duitsers. In 1941 werd hij gesloopt.


Als herdenking aan onze molen lanceren we na 250 jaar een nieuwe versie van de molen:

“Het Kattoems Meleken”.

Team Kattoem nam de zware taak op zich om de juiste smaak te kiezen voor een Kattemse pranille. De vulling moest zeker flamboos en peterselie bevatten omdat deze jarenlang massaal in Kattem geteeld werden.


Jeffrey ging aan de slag en schakelde al vlug zijn collega Michaël Magdelyns – woont ook in Kattem – om hem te helpen bij de samenstelling van de vulling voor onze pranille.


Er werden proefverslagen gemaakt, met opmerkingen, aanpassingen, suggesties, …


Na enkele proefavonden in september vonden we de juiste creatie. “Het Kattoems Meleken” was geboren! De vulling werd uiteindelijk een ganache met een uitgesproken  flambozen/peterselie smaak.


Over de vorm was er echter geen enkele discussie: ons mooie logo op de vlag van Kattem moest uitdrukkelijk aanwezig zijn. Een matrijs werd besteld in Turkije waarmee de nodige mallen werden gemaakt.


Jeffrey en Michaël konden hun bazen overtuigen om mee in ons verhaal te stappen en zo kregen we van Belcolade alle basisproducten en mochten zij het atelier een dag gebruiken om ons Kattoems Meleken te maken.


Na lang zoeken en puzzelen vonden we ook een gepaste pranilledoos voor ons Kattoems Meleken.


En het resultaat mag gezien worden en zeker gesmaakt worden.

KATTEM HEEFT EEN LOKAAL PRODUCT: HET KATTOEMS MELEKEN